II etap "Bitwy Regionów 2024" / 2024-09-03
„Zupa Krem z pokrzyw znad doliny Warty”, przygotowana przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Jurajskie Kwiaty” w Siedlcu, została ponownie doceniona – tym razem Koło zdobyło II miejsce podczas wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów 2024”.
>> Drugi etap konkursu - czyli półfinał dla województwa śląskiego – odbył się 31 sierpnia br. w Częstochowie podczas XXXIII Krajowej Wystawy Rolniczej i Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich.
- Jesteśmy niezwykle wdzięczne za możliwość wzięcia udziału w tak fantastycznym konkursie, który pomógł nam rozwinąć skrzydła na polu kulinarnym i po raz kolejny przekonać się, że możemy na siebie liczyć podczas przygotowań i prezentacji tego, co nasze koło ma do zaoferowania najlepszego – mówiły „na gorąco” Panie z KGW w Siedlcu.
Dziękujemy organizatorom wydarzenia za wspaniałą zabawę, dziękujemy jurorom za przemiłe słowa i niesamowite wyróżnienie, dziękujemy przedstawicielom Sołectwa Siedlec za obecność, bliskim i przyjaciołom za nieustające wsparcie. Serdeczne pozdrowienia przesyłamy wszystkim uczestniczkom dzisiejszych zmagań, bardzo miło było nam poznać wspaniałe gospodynie z innych powiatów.
_____________________________
>> Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Organizatorzy konkursu: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
>> Jury konkursowe oceniało przygotowane potrawy pod względem kompozycji smakowej składników, aromatu potrawy, tekstury poszczególnych elementów potrawy. Ocenie podlegało również wykonanie i sposób prezentacji potrawy konkursowej.